Міжнародний день захисту прав людини


Нині Україна йде шляхом побудови правової держави. У цей період важливим є формування в учнів нового правового мислення, набуття знань про життєво необхідні закони й уміння використовувати їх у повсякденному житті.
10 грудня святкують Міжнародний день прав людини. Запровадження єдиної міжнародної системи захисту прав людини є одним із найважливіших завдань створеної після завершення Другої світової війни Організації Об’єднаних Націй. Наріжним каменем у побудові системи захисту прав людини стало прийняття Загальної декларації прав людини.
Головна мета Міжнародного дня прав людини – торжество в усьому світі понять свободи, безпеки й чесності людей по відношенню один до одного. 
Декларація прав людини не є міжнародним договором, а була прийнята і схвалена Резолюцією Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй. Ця Декларація не обов’язкова до виконання державами і з формально-юридичної точки зору не є тим жорстким правом, яке зобов’язує державу діяти в певний спосіб. Незважаючи на це, Декларація визнається універсальним і ефективним механізмом та інструментом захисту прав людини в світовому масштабі. На сьогодні Декларація перекладена на 360 мов, а на її основі розроблено понад 80 міжнародних договорів. Головне призначення Декларації в тому, щоб домогтися визнання державами прав людини і ввести ідею та принципи прав людини в національні конституції та закони всіх держав.
Сила декларації в тому, що в ній уперше комплексно сформульовані всі основні права і свободи та обґрунтовується необхідність їхнього захисту.
Життя інколи подає нам такі уроки, що ми волею – неволею починаємо відстоювати свої права. Тому важливо сьогодні знати кожному хоча б ази правової абетки для захисту своїх прав.

Коментарі