15 березня - Всесвітній день захисту прав споживачів

    Щороку 15 березня відзначається Всесвітній день прав споживача, який є днем солідарності споживачів та споживчих організацій в усьому світі. Цей день є знаменним днем для всіх громадян, оскільки проблематика захисту прав споживачів супроводжує кожну людину через все її життя від дитинства до глибокої старості. 

    Саме в цей день у 1962 році президент США Джон Кеннеді, виступаючи із зверненням до Конгресу, вперше проголосив права споживачів: право на безпеку, право на інформацію, право на вибір, право бути почутим. 
    В подальшому права споживачів були розширені та визнані в інших країнах. За ініціативою Всесвітньої організації союзу споживачів (Consumers International) до переліку прав споживача було додано: право на задоволення базових потреб, право на компенсацію, право на споживчу освіту, право на здорове довкілля. 
    Майже столітній досвід конс’юмерського руху свідчить про те, що захист прав споживачів – це одна з найактуальніших соціально-економічних проблем практично для всіх країн світу. 
    Велику роль у цій справі відіграли Хартія захисту прав споживачів, яка була прийнята у 1973 році 25-ю сесією Консультативної асамблеї Євросоюзу, та «Керівні принципи для захисту інтересів споживачів», прийняті 9 квітня 1985 року Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй, до яких приєдналася і Україна. 
    Принципи цих документів закладені в основу законодавчої бази та адміністративно-правового механізму захисту прав споживачів нашої держави. 
     Україна – перша серед країн СНД ще у 1991 році прийняла Закон «Про захист прав споживачів», який отримав високу оцінку Європейської спільноти. Прийняття цього Закону – це реальний крок до реалізації намірів України стати членом Європейського Союзу, що й було закріплено Угодою про партнерство і співробітництво між ЄС та Україною, підписаної 16 червня 1994 року. 
    Україна з 1994 року є членом Європейської Комісії Генерального Директорату споживчої політики та з 1997 року – членом міжнародної організації незалежних споживачів «Конс’юмерс Інтернешенел», яка створена при ООН. 
    Кожного року за ініціативою Міжнародної організації споживачів (Consumers International) визначається гасло Всесвітнього дня прав споживача, яке одночасно стає пріоритетною темою року для досягнення окресленої мети та поєднання на цьому шляху спільних зусиль об’єднань споживачів різних країн. 
Темою Всесвітнього дня прав споживача 2015 року є "Зосередження уваги на правах споживачів на здорове харчування («To focus on consumers' rights to healthy food»). 
Нездорове харчування пов'язане з чотирма з десяти основних причин смерті в усьому світі: надмірна вага і ожиріння, високий кров'яний тиск, високий рівень глюкози в крові і високий рівень холестерину. 
Споживачі і їх вибір займають центральне місце у вирішенні зазначеної проблеми. Наявність і доступність нездорових продуктів харчування, маркетингові практики великих міжнародних підприємств харчової промисловості і відсутність доступної інформації для споживачів ускладнюють останнім можливості по вибору здорової дієти. 
Саме тому тема Всесвітнього дня прав споживачів має мету закликати ВООЗ реалізувати прийняту 10 років тому Глобальну стратегію в області раціону харчування, фізичної активності та здоров'я, оскільки як зазначає Міжнародна Федерація споживчих організацій, за минулий час так і не вдалося досягти помітного прогресу в цій області. 
У світі створено безліч організацій як державних так і громадських, що захищають права споживачів, для яких це свято можна назвати професійним, оскільки саме вони допомагають споживачам відстояти свої інтереси. 
Сфера діяльності захисту прав споживачів є універсальною і має загальнонаціональне значення. 
Отже, завданням споживчої політики держави і громадського захисту прав споживачів є створення такого правового середовища, в якому встановлений розумний баланс між правами споживача і інтересами виробника (продавця, виконавця). 
Не применшуючи ролі й значення громадських організацій у сфері захисту прав споживачів, хочу висловити переконання, що боротьба за безпечну та якісну продукцію на українському ринку повинна стати загальнодержавною. При цьому вона може стати передумовою більш злагодженої діяльності органів влади та громадськості, навіть консолідації нашого суспільства.


Коментарі